Käbiraamiga jõulupilt

Selle projekti kohta võib öelda, et see on juhuste kokkusattumus.

Mu tibule meeldib väga õuest leitud objekte koju kaasa võtta. Meil on aknalaua peal karp, kuhu sisse on kogunenud tühjad ranna- ja teokarbid, kivid, kastanid, tammetõrud, kuivanud lehed, käbid jne.

Ma tellisin endale hiljuti e-poest jõuluteemalist disainpaberit (kirjutan nendest toredatest paberitest eraldi postituses), et proovida jõulukaarte teha. Arvasin, et kõik olid 15×15 cm suuruses, aga üks komplekt oli hoopis 30×30 cm. ScrapBoysi “Cotton Winter” komplektis oli mitu ilusat loodusvaadet, mille puhul ei kujutanud kuidagi ette, et lõikaks need väikeseks. Tellitud pakk oli ka kenas valges pizzakarbis, mis kohe kutsus seda taaskasutama.

Kuna praegu on käsitöölised erinevates veebigruppides juba enamjaolt jõululainel ja jagavad oma ilusaid töid, sündis ilmselge otsus oma väikese loodusteadlasega ka midagi põnevat teha. Alustasime projekti, mis kujunes mitme päeva tööks.

Mis me siis tegime?

  1. Lõikasin saadud pizzakarbi kaane ära ja lõikasin ääred igaks juhuks mustriliste kääridega “ilusaks” (ma ei olnud kindel, kas nad jäävad valmistöös paistma). Käärid on üks müstiline leid Prismast – vahetatava otsaga erinevate teradega lastekäärid. Kahjuks ei leia hetkel neid kodulehel.
  2. Kleepisin ühe disainpaberitest valitud pildi PVA-liimiga lõigatud kaane keskele ja panin raamatutekuhja alla kuivama.
  3. Võtsin tibuga väikese liivakastiämbri, panime soojalt riidesse ja läksime metsa männikäbisid korjama. Kuna tibu leidis palju muud põnevat, jäi korjamine enamjaolt minu teha. Vahepeal vaatasin huviga ka pudenenud männikoore tükke, aga avastasin nende küljest pidevalt erinevaid loomi (muuseas lepatriinu) ja ei hakanud riskima. Pärast kooruvad soojas toas veel mingid munad!
  4. Peale kerget duši panime käbid soojustatud vannitoa põrandale paberile kuivama ja ootasime umbes 24h, kuni käbid kuivasid ja avanesid. Ma otsustasin neid kuivatada, sest nad muudavad sellega kõvasti mõõtmeid ja kui see juhtuks juba liimitud kujul, siis nad ilmselt puksiksid üksteist paberilt minema.
  5. Kaevasin välja valge akrüülvärvi tuubi, mis mulle kunagi kingiti, mõned pintslid, kaitsva lauakatte ja Tigerist ostetud valge läikepulbri. Värvituub oli täitsa väike ja kulus täpselt ära. Läiget oli ka selline armas väike pudel – kallasin selle madalasse plastikkarpi. Värvi pigistasin pabertaldrikule, et oleks lihtsam pintsliga võtta. Kuna seal taldrikul oli enne olnud ka sinine guašš, tekkis mõnele pintslitõmbele ilus sinine varjund.
  6. Hakkasime tibuga koos värvima. Mulle meeldis pintsliga kergelt üle tõmmata, et ainult ääred oleksid valged. Tibu võttis asja tõsiselt ja proovis mõned käbid täitsa valgeks värvida. Värvitud käbidele puistasime sõrmedega peale läiget – lootsin, et see jääb värvi külge kinni ja tekitab lumekristalli efekti. Raputasime käbisid karbi kohal, et lahtist läiget maha saada. Tibu väsis vahepeal ära ja torkasin ühe pintsli issile kätte – ta aitas käbid ilusti lõpuni värvida.
  7. Panime värvitud käbid jälle paberile ja lasime 24h kuivada. Mul olid varutud ka väikesed jõulukuulid. Viimase osa tegin jälle ise, kuna kasutasin kuuma liimipüstolit. Liimisin käbid järjest pildi ümber ja lõpuks lisasin paar jõulukuuli ka aktsendiks juurde. Muidugi see läige osaliselt ikkagi pudenes ja meil sai ka põrand dekoreeritud, aga lisaefektina ta pudenes pildile ja päevavalguses näeb pilt välja, nagu sajaks lund. Fotol seda näha ei ole ja kui see meeldib, siis ma usun, et ilma läiketa on see kompositsioon ka ilus.

Ma nüüd loodan, et saan selle pildi peale jõule kuidagi ilusti ära panna, nii et saab ka tulevikus kasutada.

One thought on “Käbiraamiga jõulupilt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: